2 filety z łososia
oliwa z oliwek
seler
2 szklanki suszonych kalmarów
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 makaron
1/4 szklanki białego wina
1 sok z 1 cytryny
0,25 kg bobu,
1 duża cebula
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron i bób ugotować (osobno) w osolonej wodzie. Skropić starty seler łyżką oliwy, sokiem z 1/2 cytryny, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać ugotowany bób, posiekane kalmary i roztarty czosnek, wymieszać drewnianą łyżką, gotować na gładką masę. Dodać białe wino. Gotować do momentu otrzymania gęstego sosu (będzie tylko niewielka ilość), a następnie dodać do makaronu. Doprawić pieprzem. Usmażyć filety. Wyłożyć makaron na talerz, filet z łososia położyć na wierzchu i udekorować dipem z selera.