Łosoś z grilla z warzywami
Artykuł zewnętrzny
- 2 dzwonka łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa z kury
- szczypta marynaty do ryb
- 2 kartofle
- 25 dag mixu warzyw mrożonych
- 1/2 pęczka koperku
- jogurt grecki
- ząbek czosnku
- sól morska prowansalska
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 kostki rosołowej zaiast soli, oraz szczypty marynaty do ryb. Marynatą smarujemy łososia. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy łososia, oraz obrane i umyte kartofle pokrojone w plasterki, które należy lekko solić i skrapiamy oliwą. Grillujemy całość po 5 minut z każdej strony. Łososia i kartofle przekładamy na talerze. A następnie na tej samej patelni parujemy 3 minuty pod przykryciem delikatnie posolony zestaw warzyw. Wykładamy na talerz warzywa. Danie posypujemy świeżym koperkiem.Jako dodatek do łososiamożna przygotować dip z jogurtu greckiego, siekanego koperku i świeżego ząbka czosnku.