Łosoś z grilla z warzywami

7 czerwca 2012, dodał: Jola66
Artykuł zewnętrzny
  • 2 dzwonka łososia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa z kury
  • szczypta marynaty do ryb
  • 2 kartofle
  • 25 dag mixu warzyw mrożonych
  • 1/2 pęczka koperku
  • jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • sól morska prowansalska

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 kostki rosołowej zaiast soli, oraz szczypty marynaty do ryb. Marynatą smarujemy łososia. Na rozgrzanej  patelni grillowej układamy łososia, oraz obrane i umyte kartofle pokrojone w plasterki, które należy lekko solić i skrapiamy oliwą. Grillujemy całość po 5 minut z każdej strony. Łososia i  kartofle przekładamy na talerze. A następnie na tej samej patelni parujemy 3  minuty pod przykryciem delikatnie posolony zestaw warzyw. Wykładamy na talerz warzywa. Danie posypujemy świeżym koperkiem.Jako dodatek do łososiamożna przygotować  dip z jogurtu greckiego, siekanego koperku i świeżego ząbka czosnku.

file1339045991