Łosoś w żurawinie

20 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 0,5 kg filetu z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka bazylii
  • olej kokosowy do smażenia

sos do łososia:

  • 3 łyżeczki mocno czubate konfitury z żurawinami
  • 3 łyżeczki ksylitolu – pudru (płaskie)
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, marynujemy w soku z cytryny i bazylii

2. Filety podsmażamy na oleju kokosowym

3. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem

4. Około 5 minut przed końcem pieczenia łososia, na patelni łączymy konfiturę z żurawiny, ksylitol i cytrynę. Podsmażamy

file1426879498

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”