Łosoś w żurawinie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 0,5 kg filetu z łososia
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka bazylii
- olej kokosowy do smażenia
sos do łososia:
- 3 łyżeczki mocno czubate konfitury z żurawinami
- 3 łyżeczki ksylitolu – pudru (płaskie)
- 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, marynujemy w soku z cytryny i bazylii
2. Filety podsmażamy na oleju kokosowym
3. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem
4. Około 5 minut przed końcem pieczenia łososia, na patelni łączymy konfiturę z żurawiny, ksylitol i cytrynę. Podsmażamy
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”