Łosoś w różanej marynacie

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zestaw  smaków na początku szokuje ale gwarantuję, że jest doskonały.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 kawałki filetu z łososia
  • 2 cytryny
  • 3 łyżeczki konfitury z płatków róży ( używam Krakowski kredens  ,, Płatki róży w cukrze ” )
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 łyżka masła
  • mąka do panierowania

Filety z łososia zalać mieszaniną wyciśniętego z cytryn soku, 2 łyżek oleju, 1,5 łyżeczki konfitury z płatków róży, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i zostawić przykryte w lodówce na 2 godziny. Wyjąć  Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju. W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Posmarować lekko z wierzchu  resztą konfitury (najlepiej dodać do niej łyżeczkę wody i zrobić to pędzelkiem).

Konfitura z płatków róży w połączeniu z pieprzem nabiera ostrości i doskonale harmonizuje ze smakiem ryb lub drobiu.

file1311015341