Łosoś w różanej marynacie
Artykuł zewnętrzny
Zestaw smaków na początku szokuje ale gwarantuję, że jest doskonały.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 kawałki filetu z łososia
- 2 cytryny
- 3 łyżeczki konfitury z płatków róży ( używam Krakowski kredens ,, Płatki róży w cukrze ” )
- olej do smażenia
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1 łyżka masła
- mąka do panierowania
Filety z łososia zalać mieszaniną wyciśniętego z cytryn soku, 2 łyżek oleju, 1,5 łyżeczki konfitury z płatków róży, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i zostawić przykryte w lodówce na 2 godziny. Wyjąć Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką i smażyć na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju. W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Posmarować lekko z wierzchu resztą konfitury (najlepiej dodać do niej łyżeczkę wody i zrobić to pędzelkiem).
Konfitura z płatków róży w połączeniu z pieprzem nabiera ostrości i doskonale harmonizuje ze smakiem ryb lub drobiu.