Łosoś Teri Piri | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Łosoś Teri Piri

28 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczny łosoś z klasyczną przyprawa Teriyaki- + przyprawa piri-piri pycha
Czas : 15 minut

Składniki :

2 dzwonka z łososia
Sos Teriyaki ( ok 4 łyżki )
1 łyżeczka piri-piri
1/2 szklanki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
8 średnich pieczarek
Dzwonka łososia posmarować sosem teriyaki – ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).
Wyjąć . Posypać przyprawą piri-piri . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .
Zdjąć rybę z patelni . Na tłuszcz włożyć pieczarki i usmażyć na rumiano. Wlać resztę marynaty , włożyć z powrotem rybę , skropić 2 łyżkami wody i dusić kilka minut.
Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada – słodycz sosu Teriyaki przełamana piri-piri nadaj łososiowi doskonałego smaku .

file1285681029



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz