Łosoś Teri Piri

28 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczny łosoś z klasyczną przyprawa Teriyaki- + przyprawa piri-piri pycha
Czas : 15 minut

Składniki :

2 dzwonka z łososia
Sos Teriyaki ( ok 4 łyżki )
1 łyżeczka piri-piri
1/2 szklanki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
8 średnich pieczarek
Dzwonka łososia posmarować sosem teriyaki – ułożyć w pojemniczku i  zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).
Wyjąć . Posypać przyprawą piri-piri . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .
Zdjąć rybę z patelni . Na tłuszcz włożyć pieczarki i usmażyć na rumiano. Wlać resztę marynaty , włożyć z powrotem rybę , skropić 2 łyżkami wody i  dusić kilka minut.
Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada – słodycz sosu Teriyaki przełamana piri-piri nadaj łososiowi doskonałego smaku .

file1285681029



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.