Łosoś Teri Piri

28 września 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczny łosoś z klasyczną przyprawa Teriyaki- + przyprawa piri-piri pycha
Czas : 15 minut

Składniki :

2 dzwonka z łososia
Sos Teriyaki ( ok 4 łyżki )
1 łyżeczka piri-piri
1/2 szklanki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
8 średnich pieczarek
Dzwonka łososia posmarować sosem teriyaki – ułożyć w pojemniczku i  zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ).
Wyjąć . Posypać przyprawą piri-piri . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .
Zdjąć rybę z patelni . Na tłuszcz włożyć pieczarki i usmażyć na rumiano. Wlać resztę marynaty , włożyć z powrotem rybę , skropić 2 łyżkami wody i  dusić kilka minut.
Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada – słodycz sosu Teriyaki przełamana piri-piri nadaj łososiowi doskonałego smaku .

file1285681029



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...