Łosoś na szpinaku

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

700 g filetu łososia,

500 g szpinaku mrożonego w częściach,

1/2 szklanki śmietany 22 -30%,

2 ząbki czosnku, 50 g masła,

1 łyżka tartego żółtego sera,

gałka muszkatołowa,

sól, pieprz, sok cytrynowy


Łososia pokroić, skropić sokiem z cytryny posolić i zostawić na ok 1 godz. (w lodowce). Na patelni rozgrzać łyżkę masła dodać szpinak (bez rozmrażania) i smażyć mieszając, dodać śmietankę i dalej smażyć cały czas mieszając a gdy zacznie wrzeć. Dodać starty ser i czosnek (przeciśnięty przez praskę) i podgrzewać dalej, a gdy połowa płynu odparuje zdjąć z ognia i doprawić do smaku (sól, pieprz i gałka). Żaroodporne naczynie wysmarować masłem wyłożyć szpinak i na wierzch ułożyć kawałki ryby, a na każdym kawałku położyć wiórek masła. Piec w 200oC ok. 20 min.

dover-sole-with-spinach-arugula-salad1

nadesłała: Marta