Łosoś na szpinaku
Składniki:
700 g filetu łososia,
500 g szpinaku mrożonego w częściach,
1/2 szklanki śmietany 22 -30%,
2 ząbki czosnku, 50 g masła,
1 łyżka tartego żółtego sera,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz, sok cytrynowy
Łososia pokroić, skropić sokiem z cytryny posolić i zostawić na ok 1 godz. (w lodowce). Na patelni rozgrzać łyżkę masła dodać szpinak (bez rozmrażania) i smażyć mieszając, dodać śmietankę i dalej smażyć cały czas mieszając a gdy zacznie wrzeć. Dodać starty ser i czosnek (przeciśnięty przez praskę) i podgrzewać dalej, a gdy połowa płynu odparuje zdjąć z ognia i doprawić do smaku (sól, pieprz i gałka). Żaroodporne naczynie wysmarować masłem wyłożyć szpinak i na wierzch ułożyć kawałki ryby, a na każdym kawałku położyć wiórek masła. Piec w 200oC ok. 20 min.
nadesłała: Marta