Łosoś grillowany

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g filetu z łososia norweskiego
400 g zielonych szparagów
600 g białych szparagów

Marynata:

100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa grill pikantny Prymat
Marynata pikantna Prymat
50 ml whisky
Sok z 1 cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Sól do smaku

Tropikalny sos vinaigrette:
50 g filetowanych pomarańczy
50 g filetowanych mandarynek
50 g filetowanych grejpfrutów
50 g ananasa
1 limonka
100 ml oliwy z oliwek
100 ml sosu sojowego Kikkoman
5 listków świeżej mięty
1 łyżeczka marynowanego imbiru
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat
Ocet ryżowy do smaku

Oczyszczony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe porcje, a następnie natrzeć marynatą powstałą poprzez zmieszanie jej składników. Łososia piec na grillu ok.15 minut z każdej strony.

W lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru ugotować szparagi (każdy rodzaj oddzielnie). Filetowane owoce i marynowany imbir pokroić w drobną kostkę, a pozostałe składniki sosu połączyć. Następnie dodać pokrojone owoce, całość wymieszać i doprawić do smaku.

Grillowanego łososia ułożyć na szparagach, skropić tropikalnym sosem vinaigrette i udekorować świeżą miętą.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...