Łosoś grillowany
600 g filetu z łososia norweskiego
400 g zielonych szparagów
600 g białych szparagów
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa grill pikantny Prymat
Marynata pikantna Prymat
50 ml whisky
Sok z 1 cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Sól do smaku
Tropikalny sos vinaigrette:
50 g filetowanych pomarańczy
50 g filetowanych mandarynek
50 g filetowanych grejpfrutów
50 g ananasa
1 limonka
100 ml oliwy z oliwek
100 ml sosu sojowego Kikkoman
5 listków świeżej mięty
1 łyżeczka marynowanego imbiru
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat
Ocet ryżowy do smaku
Oczyszczony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe porcje, a następnie natrzeć marynatą powstałą poprzez zmieszanie jej składników. Łososia piec na grillu ok.15 minut z każdej strony.
W lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru ugotować szparagi (każdy rodzaj oddzielnie). Filetowane owoce i marynowany imbir pokroić w drobną kostkę, a pozostałe składniki sosu połączyć. Następnie dodać pokrojone owoce, całość wymieszać i doprawić do smaku.
Grillowanego łososia ułożyć na szparagach, skropić tropikalnym sosem vinaigrette i udekorować świeżą miętą.
na podstawie: www.prymat.pl