Lody waniliowe ze słonym karmelem, pralinami orzechowymi i słonym sosem krówkowym

23 maja 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 opakowanie lodów waniliowych
– 1 babeczka czekoladowa pokrojona na kawałki (na sos)
– 75 ml śmietanki
– 75 g masła
– 50 g cukru brązowego
– 2-3 łyżeczek sosu sojowego Kikkoman

Do pralinek:

– 150 g cukru pudru
– 1-2 łyżeczek rozgniecionych orzechów

Przygotowanie:

Aby przygotować sos karmelowy, należy włożyć do małego garnka lody waniliowe, masło oraz brązowy cukier powoli podgrzewać do roztopienia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z sosem sojowym Kikkoman.

Do zrobienia pralinek należy rozpuścić cukier puder i doprowadzić go do wrzenia. Nie mieszać, wystarczy poczekać aż cukier zmieni kolor na złoty. Zdjąć z ognia i rozlać na tacki przykryte papierem do pieczenia. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby sie nie poparzyć. Rozrzucić opieczone na patelni orzechy i poczekać aż karmel ostygnie. Kiedy będzie zimny, połamać na małe kawałki lub większe jeśli chcemy, aby deser był bardziej chrupiący.

Do salaterek wsypać pokruszoną babeczkę czekoladową, dodać lody waniliowe. Następnie polać karmelowym sosem i posypać na wierzchu orzechowymi pralinkami.

file1432406786



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...