Lody w truskawkowej galaretce

10 czerwca 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Galaretka:

Truskawki 1/2  kg

Cukier 1/2  szkl

Żelatyna 3 łyżeczki

Dodatkowo:

Listki mięty

Czekolada mleczna1/2 tabliczki

Migdały słupki

lody:

1/2 kg truskawek

300 ml śmietanki kremówki

200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

10 dag cukru

Truskawki należy na kilka godzin wcześniej pokroić na połówki i zasypać cukrem, żeby puściły sok. Następnie namoczyć w 1/2  szkl wody żelatynę i podgrzewać aż się rozpuści. Wymieszać żelatynę z truskawkami. Wyłożyć do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż się dobrze zetnie.

Śmietanę kremówkę i mleko skondensowane wymieszać i zamrozić w pojemnikach lub torebkach na kostki lodu. Następnie wszystkie składniki (kostki lodu, truskawki i cukier miksujemy w blenderze. Następnie mrozimy w pojemnikach w zamrażarce do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia należy co 30 minut dokładnie mieszać, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.

file1307696697



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...