Lody w truskawkowej galaretce
Galaretka:
Truskawki 1/2 kg
Cukier 1/2 szkl
Żelatyna 3 łyżeczki
Dodatkowo:
Listki mięty
Czekolada mleczna1/2 tabliczki
Migdały słupki
lody:
1/2 kg truskawek
300 ml śmietanki kremówki
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
10 dag cukru
Truskawki należy na kilka godzin wcześniej pokroić na połówki i zasypać cukrem, żeby puściły sok. Następnie namoczyć w 1/2 szkl wody żelatynę i podgrzewać aż się rozpuści. Wymieszać żelatynę z truskawkami. Wyłożyć do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż się dobrze zetnie.
Śmietanę kremówkę i mleko skondensowane wymieszać i zamrozić w pojemnikach lub torebkach na kostki lodu. Następnie wszystkie składniki (kostki lodu, truskawki i cukier miksujemy w blenderze. Następnie mrozimy w pojemnikach w zamrażarce do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia należy co 30 minut dokładnie mieszać, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.