Lody przyklejają się do pudełka? Tak szybciej je wyjmiesz

Avatar photo
15 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Temperatura w naszych zamrażarkach powoduje, że lody w większych opakowaniach mocno do nich przywierają. Dzieje się tak zwykle przy ich dłuższym przechowywaniu. Gdy mamy na nie ochotę, może się okazać, że trudno je wyjąć bez uszkodzeń. Jak sprawić, by łatwiej wychodziły z pudełka?

Degustacja lodów to najlepszy sposób na wakacyjne upały. Sięgamy po nie, aby poczuć orzeźwiające ochłodzenie podczas gorących dni. Często w zamrażalniku przybierają jednak zbyt twardą strukturę, którą trzeba siłą wycinać z opakowania. Niszczy to ich walory wizualne i nie pozwala uformować efektownego deseru na talerzu. Istnieją jednak triki, które spowodują, że lody będą łatwiejsze do wyjęcia z pudełka, w którym były przechowywane przed spożyciem.

lody

Miękkie lody prosto z zamrażarki

Kupując lody w sklepie, musimy jak najszybciej włożyć je do zamrażarki, aby uniknąć zatrucia, jeśli zbyt długo będą przebywały poza warunkami chłodniczymi. Dzięki temu możemy przechowywać większe porcje na zapas, zamiast robić zakupy na bieżąco. Jest to wygodne i praktyczne, jednak skutkuje często tym, że przed zjedzeniem trzeba czekać, aż lody zmiękną. Można tego uniknąć w prosty sposób. Wystarczy włożyć je do zamrażalnika inaczej niż zwykle. Trzeba przekręcić pudełko do gór dnem, aby masa lodowa przesunęła się jak najbliżej brzegów opakowania. Dzięki temu łatwiej będzie wydobyć je na talerz, gdy już przyjdzie czas na degustację. Ten prosty sposób można zastosować zawsze i w każdej zamrażarce, więc nie trzeba spełniać żadnych dodatkowych warunków, aby ułatwić sobie późniejsze wyłożenie lodów z pudełka.

W tej temperaturze warto przechowywać lody

Zadbanie o właściwe warunki chłodnicze to także ważna kwestia, jeśli chcemy cieszyć się odpowiednią konsystencją lodów. Warto w tym celu ustawić taką temperaturę mrożenia, która nie spowoduje nadmiernego twardnienia masy lodowej. Pamiętajmy, że musi być wystarczająco zimno, aby lody nie rozpuszczały się i by nie mnożyły się w nich szkodliwe dla nas bakterie. Najlepiej będzie ustawić temperaturę na ok. -15 stopni Celsjusza. Powyżej 20 stopni lody staną się twarde jak kamień, a poniżej -12 stopni nie będą odpowiednio chronione przed rozmrożeniem i mikrobami. Mrożąc lody, które będą spożywane dopiero za jakiś czas, miejmy na uwadze nie tylko ich walory makowe i naszą wygodę, ale także bezpieczeństwo zdrowotne.

Aby nasze lody były zawsze gotowe do spożycia, trzeba zadbać o właściwy sposób ich przechowywania. Nie wolno ich często wyjmować, gdyż narażanie na wahania temperatury może spowodować, że częściowo przybiorą płynną postać, która po ponownym zamrożeniu stanie się siedliskiem mikrobów. Powinny przebywać tylnej części zamrażalnika, gdzie będą miały zapewnione stabilne warunki chłodnicze. Warto układać produkty tak, aby w przedniej części były te, których używamy często lub zużyjemy je w pierwszej kolejności.

zobacz również:

Błyskawiczne lody orzechowe na śmietance. Domowy deser, który zrobisz w 5 minut

Błyskawiczne lody z mango i serka wiejskiego. Mój sposób na orzeźwienie w kilka minut

Biorę serek wiejski i robię lody. Już nie kupisz sklepie

Błyskawiczne lody bananowe