Łódeczki z ziemniaków

19 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 dużych ziemniaków zbliżonej wielkości,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 3 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 100g sera żółtego, drobno starowanego,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka w proszku,
  • smokey mexican salt lub inna przyprawa o wyrazistym smaku .

wykonanie:

Ziemniaki umyć pod zimnym strumieniem wody i osuszyć. Skórkę każdego ziemniaka, ponakłuwać  widelcem z wielu stron, aby zapobiec eksplozji ziemniaka podczas pieczenia w wysokiej temperaturze. Na folii do pieczenia ułożyć warzywa i skropić je tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i przez godzinę zapiekać w nim ziemniaki, dwukrotnie przewracając je podczas pieczenia. Po upieczeniu, ziemniaki odstawić przez 15-20 minut, aby lekko przestygły. Każdego ziemniaka przekrajamy wzdłuż na pól i wydrążamy miąższ, najlepiej za pomocą widelca. Robimy to ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki. Do miąższu dodajemy roztopione masło, osaczona kukurydze, 2/3  ilości starowanego sera oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i wkładamy w łódeczki ze skorupek ziemniaków. Każdą część posypujemy pozostałym serem, a powstałe łódki przekładamy do formy i zapiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło.

file1300519233