Łódeczki z ziemniaków
składniki:
- 5 dużych ziemniaków zbliżonej wielkości,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 3 łyżki masła,
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 100g sera żółtego, drobno starowanego,
- sól, pieprz,
- papryka słodka w proszku,
- smokey mexican salt lub inna przyprawa o wyrazistym smaku .
wykonanie:
Ziemniaki umyć pod zimnym strumieniem wody i osuszyć. Skórkę każdego ziemniaka, ponakłuwać widelcem z wielu stron, aby zapobiec eksplozji ziemniaka podczas pieczenia w wysokiej temperaturze. Na folii do pieczenia ułożyć warzywa i skropić je tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i przez godzinę zapiekać w nim ziemniaki, dwukrotnie przewracając je podczas pieczenia. Po upieczeniu, ziemniaki odstawić przez 15-20 minut, aby lekko przestygły. Każdego ziemniaka przekrajamy wzdłuż na pól i wydrążamy miąższ, najlepiej za pomocą widelca. Robimy to ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki. Do miąższu dodajemy roztopione masło, osaczona kukurydze, 2/3 ilości starowanego sera oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i wkładamy w łódeczki ze skorupek ziemniaków. Każdą część posypujemy pozostałym serem, a powstałe łódki przekładamy do formy i zapiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło.