Sierpień to czas, kiedy najłatwiej znaleźć pyszne owoce. W sklepach dominują maliny, wiśnie, morele, jagody, można dostać również niektóre odmiany jabłek. A skoro mamy taki duży wybór owoców to nie może zabraknąć pysznych ciast z nimi w roli głównej. Oto kilka przepisów, które sprawdzą się idealnie na letni podwieczorek, spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi na świeżym powietrzu.
Sernik na zimno z jagodami i jeżynami
Potrzebne produkty:
- Spód: 10 dag pełnoziarnistych pokruszonych herbatników, pół szklanki płatków owsianych, 5-7 łyżek stopionego masła, szczypta soli, kilka kropelek olejku waniliowego. 3 łyżki brązowego cukru
- Masa: 50 gram żelatyny (1 torebka), 350-400 gram naturalnego śmietankowego twarożku, ¼ szklanki wody, po jednej szklance: śmietanki 36% i cukru, 3 szklanki czarnych jagód, 1 łyżka soku z cytryny
- Wierzch: 1 szklanka śmietanki 36%, 2/3 szklanki dżemu jagodowego, 1 łyżka cukru, kilogram jeżyn lub innych owoców jagodowych
Przygotowanie:
Na początku przygotuj spód. Dokładnie zmiksuj płatki, herbatniki, sól, cukier, następnie dodaj masło i olejek waniliowy. Powstałą w ten sposób kruszonkę rozłóż na spodzie tortownicy i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut. Po wyjęciu odstaw do schłodzenia.
Przygotuj masę. Według wskazówek na opakowaniu namocz żelatynę, a po 10 minutach rozpuść ją na niewielkim ogniu i odstaw. Potem zmiksuj twarożek ze śmietanką, sokiem z cytryny i cukrem. Porcjami dodawaj jagody, wciąż miksując, do czasu aż masa będzie gładka. Następnie zacznij dodawać żelatynę, nie przerywając miksowania. Kiedy wszystkie składniki się połączą, posmaruj wcześniej upieczony spód masą, przykry i pozostaw na noc w lodówce. Rano zdejmij brzegi tortownicy i przełóż torcik na paterę. Ubij śmietankę z cukrem i rozsmaruj na masie jagodowej. Rozgrzej dżem, a następnie wymieszaj go z owocami. Na koniec udekoruj wierzch sernika i odstaw do lodówki jeszcze na co najmniej dwie godziny.
Ciasto ucierane z wiśniami
Potrzebne produkty: 140 gram mąki, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 1 jajko, 4 łyżki mleka, 50 gram cukru, 350 gram wiśni, 90 gram stopionego masła; do kruszonki – szczypta cynamonu, po 30 gram mąki, cukru oraz masła; masło i pergamin do formy, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, okrągłą formę o średnicy, najlepiej, 20 centymetrów wyłóż pergaminem. Do miski wsyp mąkę, cukier, cynamon i wymieszaj, następnie wbij jajko, wlej mleko i masło. Wymieszaj mikserem na małych obrotach i tak przygotowaną masę wlej do formy. Wiśnie wydryluj i poukładaj na cieście leciutko wgniatając. Przygotowana kruszonką posyp owoce. Włóż do piekarnika na pół godziny. Po wyjęciu ostudź ciasto i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Tarta malinowa
Potrzebne produkty:
- Spód: 1 szklanka mąki. 130 gram zimnego masła, 35 mililitrów kremowej śmietanki, szczypta soli, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru
- Nadzienie: mascarpone 200 gram, śmietanka kremówka 150 gram, 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Na początku przygotuj kruche ciasto. Posiekaj masło, mąkę i sól, dodaj śmietankę, żółtko i cukier. Bardzo szybko zagnieć. Ciasto włóż na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkuj i wyłóż nim boki i spód formy na tartę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i upiecz w nim ciasto przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij je i przestudź. Teraz czas na nadzienie. bij śmietanę ubij z cukrem na sztywna masę i dodaj mascarpone. Masę wyłóż na ostudzone ciasto, dekoruj malinami.
Każda pani domu powinna w przepisach na letnie ciasta znaleźć coś, co uda jej się zrobić lekko, łatwo i przyjemnie. a na koniec pozostanie już tylko satysfakcja z powodu udanego ciasta. Smacznego :)
zobacz również:
Ciasta ze śliwkami – przepisy
Ciasta bez pieczenia – przepisy
Ciasta z biszkoptami i ciastka biszkoptowe – różne przepisy na lato!
Ciasta z gruszkami – różne przepisy