Letnia zielona lekka zupa

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1,25 litra wody

4 skrzydełka kurczaka lub pół porcji rosołowej

1 mała marchewka

zielona część średniego pora

3 liście młodej kapusty

3 liście kapusty pekińskiej

pół puszki groszku konserwowego

1 kostka rosołowa drobiowa Winiary

4 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)

biały mielony pieprz do smaku

Wodę wlewamy do garnka, wkładamy kurczaka, marchewkę i pokrojony w krążki por. Gotujemy bulion. Wyjmujemy kurczaka i marchewkę i wrzucamy drobno pokrojone kapusty. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pół puszki groszku (wraz z zalewą), kostkę rosołową oraz pieprz do smaku. Tak przygotowaną zupę rozlewamy do talerzy, na środku kładziemy łyżkę śmietany.

file1258378947