Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania
Owoce są bardzo dobrym pomysłem na kolację ze względu na to, iż nie obciążają układu trawiennego przed snem. Owocowe kolacje dają nam też ogrom możliwości do skomponowania smacznych i zdrowych posiłków, które będą cieszyć całą rodzinę. Zapraszamy do poznania naszych pomysłów na owocowe letnie kolacje.
Sałatka vinaigrette z truskawkami
Składniki:
– 6 filiżanek świeżego jarmużu
– 1/2 litra truskawek, obrane i pokrojone w plastry
– 1-2 awokado, obrane, bez pestek i pokrojone w kostkę
– pokruszony kozi ser (lub inny miękki ser)
– 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan, opiekanych
– 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
Biały Vinaigrette Balsamiczny:
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki białego octu balsamicznego
– 3-4 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki razem z pożądaną ilością dressingu. Vinaigrette: Ubić wszystkie składniki razem, aż się połączą.
Pizzerki kruszkonkowe z agrestem
Składniki:
Nadzienie:
– 700 g agrestu
– 75 g cukru pudru
– 2 łyżki kaszy manny
– 1 małe żółtko
– 1 małe białko jajka
– 6 kostek cukru, pokruszonych
Na kruche ciasto:
– 175 g mąki pszennej
– 40 g smalcu w temperaturze pokojowej
– 40 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Przygotować ciasto, przesiewając mąkę do dużej miski, a następnie delikatnie wcierając w nie tłuszcz opuszkami palców. Dodać odrobinę zimnej wody i mieszać, aby uzyskać gładkie ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i trzymać w lodówce ok. 30 min. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozwałkować ciasto i przełożyć je na środek lekko natłuszczonej blachy do pieczenia. Posmarować spód żółtkiem jajka, a następnie lekko posypać je kaszą manną. Ułożyć agrest na środku ciasta, posypując owoce cukrem. Odwrócić brzegi ciasta. Powierzchnię ciasta posmarować dookoła białkiem jajka, a następnie rozgnieć kostki cukru wałkiem do ciasta i posyp ciasto. Włożyć ciasto na najwyższą półkę piekarnika i piec przez ok. 35 min.
Sałatka z czereśni
Składniki:
– 1 kg świeżych czereśni
– 3 łyżki octu ryżowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– tarta skórka z limonki
– 1 łyżka soku z limonki
– 2 średnie szalotki pokrojone w cienkie plasterki
– 2 strąki jalapeno, cienko pokrojone
– 1 szklanka świeżych liści kolendry
Przygotowanie:
Czereśnie wydrylować i wrzucić do miski. W misce wymieszać ocet ryżowy, oliwę z oliwek, sól, skórkę z limonki i sok. Dodać czereśnie, szalotki, jalapeno i kolendrę i dobrze wymieszać.
Racuchy z rabarbarem
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 400 ml kefiru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 2-3 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Do miski mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Oddzielić białka od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka, wlać kefir, całość wymieszać. Rabarbar pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ciasta. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, porcjami wkładać ciasto i smażyć placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na talerzu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Kasza manna z malinami
Składniki:
– 3/4 szklanki mleka
– 1/4 szklanki śmietany 30 %
– 2 czubate łyżki kaszy
– domowej roboty konfitura z malin
Przygotowanie:
Mleko wraz z śmietaną zagotować w garnuszku. Dodać kaszkę i gotować 2-3 min. przez cały czas mieszając by nie powstały grudki. Podawać na ciepło wraz dodatkiem konfitury z malin.
Naleśniki z jagodami
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka mleka i pół szklanki wody gazowanej
– 2 jajka
– 1 łyżka oleju
– olej do smażenia
– 1 szklanka czarnych jagód
– 1 śmietana lub jogurt
– cukier
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do ciasta dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć po kolei placki, które następnie posypać oczyszczonymi jagodami. Tak przygotowany naleśnik zwinąć w rulon lub złożyć w kopertę wedle uznania i delikatnie podsmażyć. Najlepiej podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Składniki:
– 2 łyżeczki konfitury truskawkowej
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szalotka, posiekana
– 1 łyżeczka miodu
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 litra truskawek, pokrojonych w plastry
– ⅓ szklanki orzechów pekan, orzeszków pinii lub orzechów włoskich (opcjonalnie)
– ⅓ szklanka lub więcej gorgonzoli lub sera pleśniowego
– 4 do 5 filiżanek posiekanego szpinaku lub mieszanych sałat
Przygotowanie:
Do średniej miski włożyć konfitury, miód i szalotkę i wymieszać z octem, a następnie oliwą z oliwek. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać truskawki i szpinak do miski i wymieszać, aby równomiernie pokryły się dressingiem. Posypać gorgonzolą i orzechami.
Gofry z wiśniami
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki oleju
– 3 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– kilka kropel olejku waniliowego
Frużelina:
– 500 g wydrylowanych wiśni (mogą być też mrożone)
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 250 ml śmietanki kremówki
– 1 łyżeczka cukru pudru
– ziarenka wanilii
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę, odstawić. W misie miksera wymieszać pozostałe składniki: mleko, mąka, proszek do pieczenia i sodę, sól i cukier, olej oraz olejek waniliowy. Dorzucić żółtka i zmiksować wszystko na gładką masę. Na końcu dodać białka, delikatnie ubijając tylko tyle, aby składniki się połączyły. Gofrownicę posmarować oliwą i dobrze nagrzać. Na nagrzane płytki gofrownicy wlewać ciasto i piec 6-8 min., aby gofry porządnie się wypiekły. Gotowe wyjąć i studzić na kratce. Do garnka wrzucić wiśnie i zalać 2 szklankami wody. Dusić pod przykryciem około 10 min., dodając cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotujących się wiśni i szybko zamieszać. Zdjąć z palnika i ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę wlać do miski i ubić na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier i ziarenka wanilii. Podawać przestudzone gofry z bitą śmietaną, polane frużeliną.
Sałatka z czereśni i sera pleśniowego
Składniki:
– 2 garści rukoli
– 2 garści czereśni
– 80 g sera z niebieską pleśnią
– 80 g szynki dojrzewającej
– 2 łyżki płatków kokosa
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 ząbka czosnku
– 1 płaska łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka octu winnego
– sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Płatki kokosa uprażyć na suchej patelni. Czereśnie wydrylować, wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym od razu dodać ocet balsamiczny, a następnie smażyć ok 3 min., na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Ser z niebieską pleśnią pokroić w kostkę. Na talerze wykładać naprzemiennie rukolę, szynkę dojrzewającą, czereśnie oraz kostki sera. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami kokosa.
Knedle z morelami
Składniki:
– ½ kg ziemniaków
– ½ kg moreli
– 250 g pszennej mąki
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 2 jajka
– szczypta soli
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Z umytych moreli wyciągnąć pestki. Ugotowane ze skórą ziemniaki ostudzić i obrać, przepuścić przez praskę lub rozgnieść. Dodać jajka, mąkę, skrobię i sól. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałki, jak przy kopytkach. Podzielić na równe części i formować w nieduże placki. Na środek każdego wkładać 1 morelę i zlepiać dokładnie brzegi ciasta. Knedle wrzucać na wrzącą wodę i wyciągać łyżką z cedzakiem po ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch. Bułkę tartą podsmażyć na maśle. Polać nią knedle.
zobacz również:
Zupy owocowe – różne przepisy z sezonowych owoców
Migdałowe kluseczki do zupy owocowej
Chłodniki – różne przepisy na zupy na wiosnę i lato!
Owocowe sorbety na lato – różne przepisy