Letni sernik na sucharkach
Składniki:
Opakowanie sucharków
Krem czekoladowy (Nutella lub inny) 400 g
Serek homogenizowany truskawkowy 600 g
Śmietana 30% 300 ml
2 łyżki żelatyny
Truskawki 0,5 kg
Galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Sucharki rozgniatamy na miałko, łączymy z kremem czekoladowym. Masę wykładamy na okrągłą lub niedużą kwadratową blaszkę (ok.30 x 25 cm).
Ubijamy śmietanę, dodajemy serki homogenizowane i trochę pokrojonych truskawek. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy serowej. Wykładamy na spód z sucharków. Dekorujemy truskawkami, zalewamy tężejącą galaretką.
I gotowe!
Przed podaniem można wyjąć na chwilę z lodówki (wówczas spód będzie bardziej miękki) i polać musem truskawkowym.
W zależności od pory roku można modyfikować skład: np. dodać banany, owoce z puszki lub inne sezonowe specjały.
Smacznego!