Leniwa drożdżówka

12 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Nieco zmodyfikowany przepis Cuisine

5 dkg drożdży
3 jajka

2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/2 kg mąki pszennej
1/3 małej buteleczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 łyżki rodzynek

1 łyżka płatków migdałów

1 łyżka mąki pszennej

Działania wieczorne: Do miski wkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać żółtka, szczyptę soli, olej, cukier i mleko – dokładnie w tej kolejności. NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką, pozostawić na noc.

Działania poranne: Bakalie wymieszać z łyżką mąki. Do miski (tej z drożdżami i resztą) dodać mąkę, aromat i bakalie. Dokładnie wymieszać. Foremkę (większą keksówkę) – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, włożyć do zimnego piekarnika (na dolny poziom), włączyć piekarnik (ustawić temp. 180 stopni) i piec około 50 minut (należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone).
Smacznego!.

file1260639378



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...