Leniwa drożdżówka
Nieco zmodyfikowany przepis Cuisine
5 dkg drożdży
3 jajka
2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/2 kg mąki pszennej
1/3 małej buteleczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynek
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka mąki pszennej
Działania wieczorne: Do miski wkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać żółtka, szczyptę soli, olej, cukier i mleko – dokładnie w tej kolejności. NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką, pozostawić na noc.
Działania poranne: Bakalie wymieszać z łyżką mąki. Do miski (tej z drożdżami i resztą) dodać mąkę, aromat i bakalie. Dokładnie wymieszać. Foremkę (większą keksówkę) – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, włożyć do zimnego piekarnika (na dolny poziom), włączyć piekarnik (ustawić temp. 180 stopni) i piec około 50 minut (należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone).
Smacznego!.