Lekkie sosy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lekkie sosy

28 maja 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Sos pieczarkowy

2 łyżki drobno pokrojonych pieczarek, 1 średniej wielkości cebula, 2 łyżeczki mąki, 1/2 szklanki wody lub wywaru, 1 stołowa łyżka jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki masła, sól, pieprz.

Pieczarki udusić z cebulą i masłem w małej ilości wody, pod koniec duszenia posolić. Mąkę rozprowadzić z małą ilością wody, uzupełnić resztą wody, dodać do pieczarek, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Sos podawać do kasz, drobiu.

Sos grecki

100 g włoszczyzny bez kapusty, 1 mała cebula, 1 łyżeczka oliwy lub oleju, 1/2 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki koncentratu pomidor., sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier.

Obrane warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy, olej, trochę wody i udusić na półmiękko. Dodać musztardę, koncentrat, sól i cukier. Kiedy sos jest za gęsty, można dolać przegotowaną wodę.

Sos do pieczonego drobiu

1 średnia cebula, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 łyżeczka octu winnego, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżeczka posiekanej natki, sól, pieprz, liść laurowy, tymianek.

Wino zmieszać z octem i przyprawami, odparować do 1/3 objętości. Dodać bulion, cebulę, zagotować. Wyjąć cebulę, sos posypać natką.

Sos jabłkowy

100 g winnych jabłek, 1/3 szklanki chudego słodkiego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki, szczypta cynamonu.

Obrane jabłka umyć, zetrzeć na tarce, wlać mleko, dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody i zagotować. Dodać cukier i cynamon. Sos podawać do kasz, makaronów i deserów.

Sos do gotowanej ryby

1/2 jajka ugotowanego na twardo, 1 łyżeczka masła, 4 łyżki rosołu z gotowanej ryby, sól, pieprz.

Rozpuścić tłuszcz, rozprowadzić rosołem, dodać posiekane jajko, przyprawić solą i pieprzem.

Emilia



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Lekkie sosy

  1. avatar Barbie1290 pisze:

    moje sosy:
    1) tzatziki – jogurt naturalny, czosnek przez praskę, majonezu łyżka, łyżka śmietany, sól, pieprz i starty świeży ogórek
    2) sos tatarski: majonez, śmietana lub jogurt, kiszony ogórek na tarce, sól, pieprz
    3) ostry turecki: majonez pikantny, cebula sparzona w kosteczkę, tabasco kropelka, bazylia, papryka

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...