Łosoś z aromatem cytrynowym

13 września 2017, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: ( dla 1 osoby)

  • dzwonko łososia
  • ząbek czosnku
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy 3 łyżeczki
  • tymianek 2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka
  • oliwa
  • masło 1 plasterek
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól ( do smaku)
  • cukinia

+ miks kiełków, pomidor

Przygotowanie :

  1. Łososia myję, osuszam.
  2. W naczyniu lub moździerzu :czosnek przeciskam przez praskę, dodaję 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczkę tymianku, kilka szczypt soli, sok z połowy cytryny i plaster masła, – rozgniatam, mieszam wszystko razem aż masło połączy się z przyprawami.
  3. Na łososia nakładam powstałą pastę z masła ( na obydwie strony łososia) i polewam sokiem, który pozostał z pasty.
  4. Folię aluminiową smaruję odrobiną masła, układam łososia, zawijam dość ciasno i wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  5. Cukinię myję, kroję w plastry.
  6. Do naczynia, wsypuję 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczkę tymianku, czosnek granulowany, oregano i dolewam oliwę tak by powstał gęsty sos.
  7. Polewam cukinię i staram się wetrzeć przyprawy.
  8. Po 10 minutach pieczenia łososia, wkładam cukinię do piekarnika.

file1344502853