Lekka zupa – krem z pora
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1,5 l wody
2 wegetariańskie kostki bulionowe
20 dag filetu z piersi indyka
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 marchewka
1 pietruszka
1 ziemniak
1 ząbek czosnku
2 duże pory (biała część)
1/2 szklanki mleka 0,5%
kolorowy pierz
koperek
płatki migdałów
Mięso pokroić na paski, zalać wodą, zagotować i zszumować. Wyciągnąć. Do wody dodać kostki bulionowe, pokrojone wszystkie warzywa, ziele i listki laurowe. Gotować ok 25 minut do miękkości. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować. Dodać mięso, gotować razem kilka minut. Doprawić pieprzem, dolać mleko (można trochę więcej). Podawać z koperkiem i płatkami migdałów.