Leczo z sosem Tabasco z czerwonej papryki
Dziś parę słów na temat sosu Tabasco z czerwonej papryki z dodatkiem czosnku. Polecam go każdemu, kto lubi wyraziste, pikantne potrawy w postaci dań mięsnych, zup czy sałatek. Sos świetnie uzupełnia smak dania i sprawia, że nie musimy stosować już tylu przypraw, co wcześniej – a więc daje wygodę stosowania. Jest w poręcznej, smukłej buteleczce o pojemności 60ml i z wąziutką szyjką pozwalającą na „wkroplenie” do potrawy odpowiedniej ilości sosu. Tak prezentuje się w opakowaniu:
A tak w moim ulubionym węgierskim daniu jakim jest leczo:
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
3 cebule
60 dag pomidorów
60 dag kiełbasy / boczku wędzonego
sos Tabasco – ilość wg uznania
olej
sól
Wykonanie:
Podsmażyć cebulę na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, następnie pokrojoną w paski paprykę. Wszystko podlać 1/4 szkl. wody, posolić i dusić ok . 20 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory.
Dusić jeszcze ok. 10 min. Doprawić do smaku sosem Tabasco.
Zachęcam do dodawania tego sosu także do innych dań, świetnie smakuje np. do zup czy pizzy, nadając im także lekko czosnkowy posmak.
Smacznego!