Leczo z przyprawami Appetity
Multum składników odżywczych z warzyw, doprawione ostrą papryką – to znakomite danie na coraz chłodniejsze wieczory (notabene: ostre potrawy podkręcają nasz metabolizm, a więc szybciej trawimy)
Będziecie potrzebować:
- 2 duże cebule
- 3 różnokolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 8 czerwonych pomidorów
- 2 cukinie
- Mały koncentrat pomidorowy
- Olej
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 4 łyżeczki suszonej natki pietruszki (dodałam w zasadzie dla koloru, natka Appetity miała piękną zieloną barwę, którą chciałam urozmaicić leczo)
- 2 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie:
1) W dużym garnku, na 2 łyżkach oleju rumienimy cebulę pokrojoną w półtalarki
2) Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski i dorzucamy do cebuli
3) Pomidory sparzamy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka.
4) Do garnka dolewamy litr wody i na średnim ogniu gotujemy do zmięknięcia (ok. 30 minut)
5) Do warzyw dorzucamy pokrojoną w kostkę (1 cm x 1 cm) obraną cukinię. Zmniejszamy ogień i dusimy następne 10 – 15 minut, aż danie zacznie gęstnieć
6) Do garnka wlewamy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy
7) Dodajemy mielone papryki, sól i natkę pietruszki. Chwilę gotujemy
Podajemy gorące z kromką chleba. Równie dobrze smakuje też z ryżem ugotowanym na sypko.
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita.