Leczo z przyprawami Appetity

13 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Multum składników odżywczych z warzyw, doprawione ostrą papryką – to znakomite danie na coraz chłodniejsze wieczory (notabene: ostre potrawy podkręcają nasz metabolizm, a więc szybciej trawimy)

Będziecie potrzebować:

  • 2 duże cebule
  • 3 różnokolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 8 czerwonych pomidorów
  • 2 cukinie
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • Olej
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 4 łyżeczki suszonej natki pietruszki (dodałam w zasadzie dla koloru, natka Appetity miała piękną zieloną barwę, którą chciałam urozmaicić leczo)
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Wykonanie:
1) W dużym garnku, na 2 łyżkach oleju rumienimy cebulę pokrojoną w półtalarki
2) Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski i dorzucamy do cebuli
3) Pomidory sparzamy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka.
4) Do garnka dolewamy litr wody i na średnim ogniu gotujemy do zmięknięcia (ok. 30 minut)
5) Do warzyw dorzucamy pokrojoną w kostkę (1 cm x 1 cm) obraną cukinię. Zmniejszamy ogień i dusimy następne 10 – 15 minut, aż danie zacznie gęstnieć
6) Do garnka wlewamy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy
7) Dodajemy mielone papryki, sól i natkę pietruszki. Chwilę gotujemy

Podajemy gorące z kromką chleba. Równie dobrze smakuje też z ryżem ugotowanym na sypko.

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita.