Leczo z fasolką szparagową
składniki:
1 kg fasolki szparagowej
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1 kg papryki
1 kg pomidorów
1 papryka czuszka
1 szklanka oleju
1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
sól
pieprz
Fasolkę oczyścic, pokroic na kawałki ok. 2-3 centymetrowe i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce z duzymi oczkami, paprykę i czuszkę kroimy w paseczki.
Cebulę, marchew i papryke dusimy na niewielkiej ilości oleju (każde osobno) i miękkie przekładamy do dużego garnka. Dodajemy pokrojone w plasterki pomidory i całośc dusimy 5 min.
Po tym czasie dodajemy ugotowana fasolkę i papryke czuszkę, przecier pomidorowy, sól, pieprz i dusimy jeszcze 10 minut często mieszając.
Przekładamy leczo do słoików, zakręcami i pasteryzujemy przez 20-30 minut.
Ja takie leczo wykorzystuję tak jak zwykłe.