Leczo na smalcu
składniki:
3 kg papryki (najlepiej czerwona i zielona)
1/2 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
6 ostrych papryczek tzw. czuszek (jak ktoś lubi mniej ostre to 3)
1 kostka smalcu (200g)
2 płaskie łyżeczki soli
Paprykę umyć, oczyścić, każdy strąk przekroić na 4 cześci (bardzo duze strąki na 8 części). Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umyte pomidory pokroic na ćwiartki. Czuszki oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki lub drobną kostkę.
1/4 smalcu rozpuscić w duzym garnku i zeszklić cebule. Włożyć reszte smalcu, dodać paprykę i wszystko dusić na wolnym ogniu czesto mieszając.
Jak papryka zmieknie dodać pomidory i sól. Dusic jeszcze ok. 10 minut. Dodać czuszki i wszystko dobrze wymieszać.
Gorące leczo nakładać do słoików od razu słoiki zamykać. Następnego dnia pasteryzować przez ok.25 minut.
Wykorzystywać tak jak normalne leczo. Przed podaniem można jeszcze doprawić.
Na zdjęciu leczo z czerwonej papryki.