Leczo na smalcu

23 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

składniki:

3 kg papryki (najlepiej czerwona i zielona)
1/2 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
6 ostrych papryczek tzw. czuszek (jak ktoś lubi mniej ostre to 3)
1 kostka smalcu (200g)
2 płaskie łyżeczki soli

Paprykę umyć, oczyścić, każdy strąk przekroić na 4 cześci (bardzo duze strąki na 8 części). Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umyte pomidory pokroic na ćwiartki. Czuszki oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki lub drobną kostkę.
1/4 smalcu rozpuscić w duzym garnku i zeszklić cebule. Włożyć reszte smalcu, dodać paprykę i wszystko dusić na wolnym ogniu czesto mieszając.
Jak papryka zmieknie dodać pomidory i sól. Dusic jeszcze ok. 10 minut. Dodać czuszki i wszystko dobrze wymieszać.
Gorące leczo nakładać do słoików od razu słoiki zamykać. Następnego dnia pasteryzować przez ok.25 minut.

Wykorzystywać tak jak normalne leczo. Przed podaniem można jeszcze doprawić.

Na zdjęciu leczo z czerwonej papryki.

file1269347919



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...