Mniszek lekarski zazwyczaj kojarzy nam się głównie z miodem pomocnym w kaszlu. Jednak ten miód to nie tylko wspaniały lek na kaszel…
Przyśpiesza on także gojenie ran, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie i wykazuje działanie przeciw miażdżycowe. Poza tym zawiera wiele cennych właściwości, takich jak:
- witaminy A, C i D -niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego,
- witaminy grupy B – korzystnie wpływających na układ nerwowy i pracę wątroby,
- minerały – potas, krzem, żelazo, magnez – wspomagające pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego,
- garbniki – działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo i przeciwzapalnie.
- flawonoidy – posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory,
- triterpeny- obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz działające przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
- inulinę – obniżającą poziom cukru we krwi i chroniąca nasze jelita,
- kwas krzemowy – łagodzący wszelkie podrażnienia skóry, wypryski i rany,
- kwasy polifenolowe – hamujące wchłaniania cukrów,
- asparaginę – pobudzającą procesy myślowe.
Jednakże ze względu na to, że miód jest bardzo słodki, nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę oraz osobom zmagającym się z wrzodami.
Napar z korzenia i ziela mniszka lekarskiego
Do litra wody wrzucić 50 gram rozdrobnionego ziela z korzeniami i zagotować pod przykryciem. Po 2 minutach od zagotowania napar z mlecza odstawić i zostawić do nasiąknięcia wodą na 10 minut. Napój pić 3 razy dziennie przed posiłkami w wypadku problemów z przewodem pokarmowym, drogami moczowymi półpaścu lub wysypkach. Rozcieńczonym w przegotowanej wodzie napar można używać do przemywania twarzy przy trądziku, wysypkach lub plamkach.
Odwar z korzenia mniszka
Odwar z korzeni mniszka pospolitego sporządza się dodając do 0,5 litra gotującej się wody dwie łyżki rozdrobnionych korzeni. Wodę gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem przez 10minut. Po ostygnięciu odwar należy przecedzić.
Odwar z korzenia mlecza pije się 2-3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, odtruwający i moczopędny.
Napar z kwiatów mniszka
Łyżkę kwiatów parzy się w 0,5 litra wrzącej wody pod przykryciem. Czas parzenia to około 10 minut. Następnie napar należy odcedzić.
Napój pije się po ½ szklanki 2-3 razy dziennie podczas przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Stosuje się go również w przypadku zaburzeń miesiączkowania, niedomagań jajników i zapaleniu przydatków.
Wino z korzeni mniszka lekarskiego
Wino z korzeni mniszka lekarskiego uzyskuje się poprzez zalanie 50 gram rozdrobnionych korzeni w 0,75 litra białego wina. Wino należy odstawić na 2 tygodnie do ciemnego miejsca codziennie wstrząsając. Po tym czasie lek odcedza się i przelewa do nowej, ciemnej butelki. Nie powinno się jej wystawiać na ekspozycję promieni słonecznych.
Wino z korzeni mniszka pospolitego ma właściwości odtruwające i pobudzające układ pokarmowy do wydajniejszej pracy. Stosuje się go również w niedomaganiach wątroby i reumatyzmie. Oczyszcza organizm podczas odchudzania i walki z otyłością.
Napój spożywa się po około 25ml (mały kieliszek) przed śniadaniem, obiadem i kolacją.
Kwiatowe wino z mlecza
Wino z kwiatów mniszka lekarskiego przygotowuje się w dymionie. Do 250 gram kwiatów dodaje się kilogram cukru, 2 litry wody i 50gram drożdży winnych. Rozmieszać i zatkać dymiono specjalnym korkiem i odstawić do suchego, ciepłego i ciemnego miejsca na okres kilku tygodni. Po opadnięciu kwiatów w wino z mlecza zlewa się do czystych, ciemnych butelek i trzyma w ciemny miejscu.
Wino z kwiatów stosuje się podobnie jak w przypadku wina z korzenia. Po małym kieliszku przed każdym posiłkiem w przypadku kłopotów gastrycznych. Kwiatowy napój reguluje również nieregularne miesiączki i jajeczkowanie, a także leczy nieżyty jamy ustnej i gardła.
Sok ze świeżych liści i korzeni
Wiosną, kiedy jest pod dostatkiem świeżych liści możemy sobie pozwolić na picie świeżego soku. Zebrany surowiec należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Należy przy tym odrzucić brzydkie liście i odciąć korzenie boczne.
Po osuszeniu korzenie i liście przepuścić przez sokowirówkę(może być ciężko ją domyć) lub rozetrzeć mikserem, a następnie wycisnąć.
Świeży sok służy do leczenia brodawek i kurzajek (zewnętrznie). Można również go pić po łyżce 2-3 razy dziennie przy niestrawności lub niewydolności wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego. Ma również działanie oczyszczające.
Sok można utrwalić spirytusem w proporcjach 5:1 (na 5 części soku 1 część spirytusu) i przechowywać w lodówce.
Miód z mniszka lekarskiego
500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego,
litr wody,
2 cytryny,
1 kg cukru.
Kwiaty umyć, odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do garnka, zalać litrem wody, dodać jedną cytrynę obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Garnek szczelnie zamknąć i odstawić na 12 godzin.
Następnie odcedzić kwiaty. Do wywaru dodać cukier oraz sok wyciśnięty z drugiej cytryny. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Gorący miód rozlać do słoiczków i szczelnie zakręcić. Odstawić do ostygnięcia.
Źródło: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com