Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami z boczkiem
Nie zawsze musi być to postna potrawa.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
- 35 dag suchego makarony łazanki
- 1 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
- garść suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
- 1/2 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
- pieprz mielony
- miód
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- sos sojowy
- 2 cebule
- 30 dag wędzonego boczku
Kapustę wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę – przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na skwarki – dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny.
Po godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym .
Ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z kapustą. Zostawić przykryte na 10 minut.
Podawać posypane natką pietruszki.
Z tej porcji wychodzi 6 porcji.
Wszystkim których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na bigos .
Wystarczy raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko dogotować łazanki .