Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami z boczkiem

11 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie zawsze musi być to postna potrawa.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 35 dag suchego makarony łazanki
  • 1 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
  • garść  suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
  • 1/2 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
  • pieprz  mielony
  • miód
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • sos sojowy
  • 2 cebule
  • 30 dag wędzonego boczku

Kapustę wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą  i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę – przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na skwarki – dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny.

Po godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym .

Ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z kapustą. Zostawić przykryte na 10 minut.

Podawać posypane natką pietruszki.

Z tej porcji wychodzi  6  porcji.

Wszystkim których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na bigos .

Wystarczy raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko dogotować łazanki .

file1294782174