Lasagne z białymi szparagami

30 października 2013,
dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

400 g białych szparagów
2 pomidory concasse (miąższ pokrojony w kostkę)
200 g świeżego filetu z łososia norweskiego bez ości
2 pokrojone w kostkę szalotki
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
100 ml śmietany 36%
100 ml białego wina
9 płatków ugotowanego makaronu lasagne
50 g świeżo tartego parmezanu
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
Szczypta cukru
Przyprawa do spaghetti

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Filet z łososia pokroić w paski o szerokości 1 cm.

Na maśle zeszklić szalotkę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Następnie wlać mleko oraz śmietanę i cały czas mieszając zagotować. Dodać białe wino, sok z cytryny, przyprawę do spaghetti Prymat, sól oraz pieprz i całość gotować jeszcze kilka minut.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dno wyłożyć 3 płatkami makaronu lasagne, na nim ułożyć warstwę pomidorów, szparagów i łososia. Całość polać częścią sosu, a następnie wszystkie czynności powtórzyć dwukrotnie. Lasagne posypać świeżo tartym parmezanem i piec 40 minut w temperaturze 180ºC.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...