Lasagne z białymi szparagami
Składniki:
400 g białych szparagów
2 pomidory concasse (miąższ pokrojony w kostkę)
200 g świeżego filetu z łososia norweskiego bez ości
2 pokrojone w kostkę szalotki
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
100 ml śmietany 36%
100 ml białego wina
9 płatków ugotowanego makaronu lasagne
50 g świeżo tartego parmezanu
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
Szczypta cukru
Przyprawa do spaghetti
Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Filet z łososia pokroić w paski o szerokości 1 cm.
Na maśle zeszklić szalotkę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Następnie wlać mleko oraz śmietanę i cały czas mieszając zagotować. Dodać białe wino, sok z cytryny, przyprawę do spaghetti Prymat, sól oraz pieprz i całość gotować jeszcze kilka minut.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dno wyłożyć 3 płatkami makaronu lasagne, na nim ułożyć warstwę pomidorów, szparagów i łososia. Całość polać częścią sosu, a następnie wszystkie czynności powtórzyć dwukrotnie. Lasagne posypać świeżo tartym parmezanem i piec 40 minut w temperaturze 180ºC.