Lasagne z białymi szparagami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lasagne z białymi szparagami

30 października 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

400 g białych szparagów
2 pomidory concasse (miąższ pokrojony w kostkę)
200 g świeżego filetu z łososia norweskiego bez ości
2 pokrojone w kostkę szalotki
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
100 ml śmietany 36%
100 ml białego wina
9 płatków ugotowanego makaronu lasagne
50 g świeżo tartego parmezanu
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
Szczypta cukru
Przyprawa do spaghetti

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Filet z łososia pokroić w paski o szerokości 1 cm.

Na maśle zeszklić szalotkę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Następnie wlać mleko oraz śmietanę i cały czas mieszając zagotować. Dodać białe wino, sok z cytryny, przyprawę do spaghetti Prymat, sól oraz pieprz i całość gotować jeszcze kilka minut.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dno wyłożyć 3 płatkami makaronu lasagne, na nim ułożyć warstwę pomidorów, szparagów i łososia. Całość polać częścią sosu, a następnie wszystkie czynności powtórzyć dwukrotnie. Lasagne posypać świeżo tartym parmezanem i piec 40 minut w temperaturze 180ºC.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...