Labneh czyli serek cedzony. Domowy przepis na przysmak rodem z Bliskiego Wschodu

10 grudnia 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jogurt cedzony to rodzaj zagęszczonego jogurtu, który jest regularnie spożywany na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego. Spożywa się go jako zwykły dip, a także używa się go do gotowania, ponieważ nie ścina się w wyższych temperaturach. Proces odcedzania jogurtu tworzy jogurt grecki (popularny, zagęszczony jogurt o wysokiej zawartości białka, sprzedawany w sklepach) i labneh (jeszcze gęstszy jogurt o konsystencji miękkiego serka śmietankowego). To bardzo prosty proces o pysznych i zdrowych efektach, który możemy sami wykonywać w domu.

serek Labneh

Labneh – co to znaczy?

Labneh to zdrowy przysmak. Ma bogaty, kremowy smak, który można wykorzystać do tworzenia dipów, smarowideł i parfaitów. Na całym Bliskim Wschodzie jest to powszechny dodatek do mezze, gdzie jest podawany jako dip z oliwą z oliwek i przyprawami, a także wykorzystywany w sałatkach, na pizzy i na kanapki lub crostini. Ze względu na bujną konsystencję i smak jest również pyszny w połączeniu ze słodkimi smakami owoców i miodu. Może być zatem podawany jako dip, pasta, przystawka lub deser.

Ten naturalnie zagęszczony jogurt jest bogaty w białko i wapń. Spożywanie większej ilości białka z produktów mlecznych pozwala zachować beztłuszczową masę ciała podczas odchudzania, wspiera zdrowie metaboliczne, promuje kontrolę poziomu cukru we krwi i utrzymywanie gęstości kości. Niektóre badania sugerują również, że dodanie do codziennej diety większej ilości produktów mlecznych o wysokiej zawartości białka może przynieść korzyści w zarządzaniu wagą. Labneh ma również mniej cukru i węglowodanów niż tradycyjny jogurt, co czyni go dobrym wyborem dla diabetyków i osób na diecie niskowęglowodanowej. Ponadto zmiana jogurtu w labneh sprawia też, że staje się on znacznie uboższy w laktozę i ma niższy indeks glikemiczny niż jogurty. Wciąż natomiast jest świetnym źródłem probiotyków. Probiotyki mogą wzmacniać odporność i skracać czas trwania niektórych rodzajów chorób i infekcji. Probiotyki pomagają w leczeniu i zapobieganiu wielu różnym chorobom układu pokarmowego, w tym biegunce, zespołowi jelita drażliwego i zakażeniom Clostridium difficile.

Chociaż można go kupić gotowy w wielu sklepach specjalistycznych, ser labneh jest również łatwy do zrobienia w domu.

Labneh

Jak zrobić labneh w domu?

Odcedzanie jogurtu to świetna i opłacalna technika. Proces jest superłatwy i każdy może to zrobić w swojej kuchni. Należy jednak pamiętać, że odcedzenie jogurtu znacznie zmniejsza jego objętość. Płyn, który zbiera się w misce to serwatka. Warto ją zachować, jest bowiem pełna składników odżywczych i można jej używać jako zamiennika mleka w wypiekach (chlebie, bułeczki, ciasteczka) lub jako składnik odżywczy do koktajli proteinowych. Serwatka nadaje łagodny serowy smak do wszystkiego, do czego jej użyjemy. Można ją przechowywać w lodówce i używać nawet do 6 miesięcy.

Aby przygotować labneh potrzebujemy 2 szklanki naturalnego jogurtu – o dowolnej zawartości tłuszczu oraz 1/8 -1/4 łyżeczki soli. Potrzebne będą również: gaza, muślin, cienka ściereczka kuchenna lub filtr do kawy albo durszlak lub sitko, a także średnia miska, na której położymy sitko i kuchenny sznurek lub gumka. Należy umieść durszlak nad miską. Pokroić gazę na prostokąty, aby utworzyć 6 do 8 warstw tkaniny i wyłożyć durszlak gazą. Następnie należy wlać jogurt na środek gazy i zebrać jej boki, aby utworzyć woreczek i związać go na górze sznurkiem lub gumką. Wszystko można nakryć folią spożywczą. Umieszczamy durszlak z miską w lodówce i pozwalamy, aby nadmiar płynu odcedził się do miski przez durszlak.

Im dłużej odcedzamy jogurt, tym będzie gęstszy. Aby zrobić z jogurtu naturalnego labneh należy odcedzać go przez noc (10-12 godzin) do 48 godzin. Dodatek soli nadaje mu bardziej wyrazisty smak.