Kwaśna zupa grzybowa z nutą pikanterii (25-30 minut)

28 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Ukłon w stronę kuchni azjatyckiej :)

Potrzebujemy:

– jedna pierś z kurczaka

– czosnek

– 2 cebule – dymki

– świeży imbir

– 10 dkg drobnych pieczarek (lepsze byłyby grzybki shiitake, ale nie tak łatwo je dostać – wyglądają tak, jak na zdjęciu)

– 10 dkg pędów bambusa (można kupić w większości supermarketów, w puszce)

– 1 litr rosołu z kury

– 2 suszone papryczki chili

– ocet

– sos sojowy

– mąka ziemniaczana

– miód

Przygotowanie:

1) Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.

2) Obieramy ząbek czosnku i około dwóch cm imbiru; drobno siekamy.

3) Cebulę – dymkę płuczemy i również drobno kroimy.

4) Szczypiorek z dymki również siekamy i pozostawiamy do przybrania

5) Pędy bambusa oddzielamy od zalewy i drobno kroimy.

6) Pieczarki obieramy, myjemy i przekrajamy na cztery.

7) Papryczki chili drobno siekamy.

8) Zagotowujemy rosół i dodajemy papryczki, następnie przyprawiamy sosem sojowym.

9) Do rosołu dodajemy mięso, cebulę, czosnek, pędy bambysa, pieczarki i imbir.

10) Rosół gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu.

11) Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z trzema łyżkami octu i wlewamy do zupy; całość zagotowujemy.

12) Dodajemy pół łyżki miodu.

13) Nalewamy zupę do talerzy i przebieramy szczypiorkiem.

Jeżeli ktoś lubi, poza szczypiorkiem, może dodać kolendrę.

Smacznego!

fot. redakcja



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz