Kwaśna zupa grzybowa z nutą pikanterii (25-30 minut)
Potrzebujemy:
– jedna pierś z kurczaka
– czosnek
– 2 cebule – dymki
– świeży imbir
– 10 dkg drobnych pieczarek (lepsze byłyby grzybki shiitake, ale nie tak łatwo je dostać – wyglądają tak, jak na zdjęciu)
– 10 dkg pędów bambusa (można kupić w większości supermarketów, w puszce)
– 1 litr rosołu z kury
– 2 suszone papryczki chili
– ocet
– sos sojowy
– mąka ziemniaczana
– miód
Przygotowanie:
1) Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.
2) Obieramy ząbek czosnku i około dwóch cm imbiru; drobno siekamy.
3) Cebulę – dymkę płuczemy i również drobno kroimy.
4) Szczypiorek z dymki również siekamy i pozostawiamy do przybrania
5) Pędy bambusa oddzielamy od zalewy i drobno kroimy.
6) Pieczarki obieramy, myjemy i przekrajamy na cztery.
7) Papryczki chili drobno siekamy.
8) Zagotowujemy rosół i dodajemy papryczki, następnie przyprawiamy sosem sojowym.
9) Do rosołu dodajemy mięso, cebulę, czosnek, pędy bambysa, pieczarki i imbir.
10) Rosół gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu.
11) Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z trzema łyżkami octu i wlewamy do zupy; całość zagotowujemy.
12) Dodajemy pół łyżki miodu.
13) Nalewamy zupę do talerzy i przebieramy szczypiorkiem.
Jeżeli ktoś lubi, poza szczypiorkiem, może dodać kolendrę.
Smacznego!
fot. redakcja