Kwaśna słodycz, czyli ciasto z agrestem i porzeczkami

5 września 2011,
dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Ciasto można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco…Ten słodko-kwaśny smakołyk będzie królował w kuchni wszystkich tych, którzy w słodyczach cenią umiar.

Potrzebne składniki

Ciasto:
półtorej szklanki mąki
15 dag masła
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
jajko
szczypta soli
Masa owocowa:
50 dag agrestu
20 dag porzeczek
pół szklanki cukru
Bezy:
2 białka
ćwierć szklanki cukru

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki, a potem wyłożyć nim tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekać przez 10 minut w silnie nagrzanym piekarniku. Część owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe udusić z cukrem, odparować, ułożyć na zapieczonym cieście, a na nich świeże owoce. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier. Pianę wycisnąć szprycą na owoce. Tortownicę wstawić do ciepłego piekarnika (ok.160 stopni) i wyjąć, gdy bez lekko się przyżółcą.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.