Kwaśna słodycz, czyli ciasto z agrestem i porzeczkami
Ciasto można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco…Ten słodko-kwaśny smakołyk będzie królował w kuchni wszystkich tych, którzy w słodyczach cenią umiar.
Potrzebne składniki
Ciasto:
półtorej szklanki mąki
15 dag masła
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
jajko
szczypta soli
Masa owocowa:
50 dag agrestu
20 dag porzeczek
pół szklanki cukru
Bezy:
2 białka
ćwierć szklanki cukru
Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki, a potem wyłożyć nim tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekać przez 10 minut w silnie nagrzanym piekarniku. Część owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe udusić z cukrem, odparować, ułożyć na zapieczonym cieście, a na nich świeże owoce. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier. Pianę wycisnąć szprycą na owoce. Tortownicę wstawić do ciepłego piekarnika (ok.160 stopni) i wyjąć, gdy bez lekko się przyżółcą.