Kwaśna słodycz, czyli ciasto z agrestem i porzeczkami

5 września 2011,
dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Ciasto można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco…Ten słodko-kwaśny smakołyk będzie królował w kuchni wszystkich tych, którzy w słodyczach cenią umiar.

Potrzebne składniki

Ciasto:
półtorej szklanki mąki
15 dag masła
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
jajko
szczypta soli
Masa owocowa:
50 dag agrestu
20 dag porzeczek
pół szklanki cukru
Bezy:
2 białka
ćwierć szklanki cukru

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki, a potem wyłożyć nim tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekać przez 10 minut w silnie nagrzanym piekarniku. Część owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe udusić z cukrem, odparować, ułożyć na zapieczonym cieście, a na nich świeże owoce. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier. Pianę wycisnąć szprycą na owoce. Tortownicę wstawić do ciepłego piekarnika (ok.160 stopni) i wyjąć, gdy bez lekko się przyżółcą.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...