Kwaśna słodycz, czyli ciasto z agrestem i porzeczkami

5 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Ciasto można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco…Ten słodko-kwaśny smakołyk będzie królował w kuchni wszystkich tych, którzy w słodyczach cenią umiar.

Potrzebne składniki

Ciasto:
półtorej szklanki mąki
15 dag masła
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
jajko
szczypta soli
Masa owocowa:
50 dag agrestu
20 dag porzeczek
pół szklanki cukru
Bezy:
2 białka
ćwierć szklanki cukru

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki, a potem wyłożyć nim tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekać przez 10 minut w silnie nagrzanym piekarniku. Część owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe udusić z cukrem, odparować, ułożyć na zapieczonym cieście, a na nich świeże owoce. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier. Pianę wycisnąć szprycą na owoce. Tortownicę wstawić do ciepłego piekarnika (ok.160 stopni) i wyjąć, gdy bez lekko się przyżółcą.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...