Kwas chlebowy – właściwości

2 lipca 2014, dodał: Paulina Chomczyk
Artykuł zewnętrzny

Ostatnimi czasy wśród osób dbających o swój wygląd stało się modne picie kwasu chlebowego.  My wzięliśmy ten produkt pod lupę i powiemy czy warto go pić.

de0211f3715419e896c17b94dc5ecc4c,51,1,0-103-5184-3250-0

 

Czym jest kwas chlebowy

Kwas chlebowy jest to napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo tego zawiera jego niewielką ilość. Wytwarzany jest przez fermentację chleba, do której dodaje się cukier i drożdże.

Kwas jest naturalnie gazowany, ma słodko – gorzkawy smak, posiada specyficzny zapach chleba oraz brązowy kolor. Napój ten potrafi ugasić pragnienie w upalne dni.

kwas-chlebowy-szklanka

 

Wpływ kwasu chlebowego na organizm człowieka

Kwas chlebowy jest bogaty w:

– witaminy z grupy B, które stymulują rozwój organizmu.

– witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy

– bakterie i enzymy, które wspomagają pracę jelit

–  drożdże, które ułatwiają przyswajanie węglowodanów

Kwas-chlebowy

Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak włączyć kwas chlebowy do codziennej diety.  Plusem jest to, że nie musimy go sami wytwarzać, na rynku jest wiele firm, które oferują gotowy kwas chlebowy.

 

 zobacz również:

  1. Dieta kapuściana: przepis na zupę
  2. Jak odchudzić swoje menu?
  3. Najtańszy sposób oczyszczenia organizmu!
  4. Detoksyfikacja organizmu