Kutia

26 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kutia

Pszenica z makiem i miodem . Tradycyjne danie Wigilijne rodem z Kresów .Nie wszyscy za tym przepadają.

Czas : 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy

Składniki :

30 dag pszenicy ( bez łusek )
20 dag maku
Orzechy łuskane
Rodzynki
Miód

Pszenicę namoczyć na noc . Gotować 4 godziny , aż będzie miękka . Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować . Zmielić 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę , mak , miód, rodzynki, usiekane orzechy .

Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...