Kuskus zapiekany z truskawkami

1 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

250 ml kuskusu

Mleko 2 % (około 600 ml)

2 łyżki masła

35 dag truskawek

4 łyżki cukru

2 jajka

Gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy mleko, zagotowujemy. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę, mieszamy. Gdy kasza wchłonie całe mleko, wsypujemy połowę cukru, dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy około 60 sekund mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy do lekko przestudzonej kaszy, energicznie mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy mniej więcej 2/3 kaszy, na nią kładziemy warstwę umytych i pokrojonych w plasterki truskawek. Przykrywamy pozostałą kaszą, posypujemy pozostałym cukrem. Przybieramy pozostałymi truskawkami. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu po upieczeniu posypujemy odrobiną czekolady startej na grubych oczkach.

file1341175419



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...