Kuskus z sosem ziołowo-paprykowym
Artykuł zewnętrzny
składniki:
sałatka:
100 g. kaszki kuskus
pół czerwonej papryki
pół zielonego ogórka
1 lub 2 pomidory
sól
woda
sos:
1 duża łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
2 łyżki wody
dip do sałatek (np. ziołowo-paprykowy)
Kuskus lekko solimy, zalewamy wodą (ok 1 cm nad kaszkę) i przykrywamy. W międzyczasie kroimy drobno pomidora, ogórka i paprykę. Po ok. 5 min. kuskus powinno naciągnać wodę – wtedy możemy je przemieszać widelcem (żeby się nie posklejało zbytnio) i dodać warzywa.
Sos : w odrobinie wody rozpuszczamy dip do sałatek, mieszamy z majonezem i śmietaną. Sos powinien wyjść intensywny w smaku, lekko kwaskowy.
Dodajemy do sałatki.
Smacznego!