Kuskus z sosem serowo – grzybowym

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

¾ szklanki kaszy kuskus

¾ szklanki wrzątku

¼ płaskiej łyżeczki soli morskiej

30 dkg dowolnych grzybów

½ małej cebuli (ok. 3 dkg)

10 dkg wędzonego serka topionego

½ małej marchewki

½ małej pietruszki

3 dkg korzenia selera

¼ łyżeczki siekanego koperku

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka soli morskiej

½ płaskiej łyżeczki białego mielonego pieprzu

1 płaska łyżeczka mąki

100 ml śmietany 12%

100 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju ryżowego

Wykonanie:

Kuskus wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić do napęcznienia kaszy.

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na większe kawałki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 5 minut. Odcedzić (wywar zachować). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w słupki jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler), czosnek, grzyby i koperek. Zalać ½ szklanki wywaru z grzybów i dusić pod przykryciem 15 minut.

Śmietanę wymieszać z jogurtem, mąką, przyprawami i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Do grzybów dodać serek i śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Kaszę wymieszać, nałożyć na talerze i polać sosem.

Smacznego!

file1256729941



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...