Kuskus z sosem serowo – grzybowym

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

¾ szklanki kaszy kuskus

¾ szklanki wrzątku

¼ płaskiej łyżeczki soli morskiej

30 dkg dowolnych grzybów

½ małej cebuli (ok. 3 dkg)

10 dkg wędzonego serka topionego

½ małej marchewki

½ małej pietruszki

3 dkg korzenia selera

¼ łyżeczki siekanego koperku

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka soli morskiej

½ płaskiej łyżeczki białego mielonego pieprzu

1 płaska łyżeczka mąki

100 ml śmietany 12%

100 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju ryżowego

Wykonanie:

Kuskus wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić do napęcznienia kaszy.

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na większe kawałki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 5 minut. Odcedzić (wywar zachować). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w słupki jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler), czosnek, grzyby i koperek. Zalać ½ szklanki wywaru z grzybów i dusić pod przykryciem 15 minut.

Śmietanę wymieszać z jogurtem, mąką, przyprawami i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Do grzybów dodać serek i śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Kaszę wymieszać, nałożyć na talerze i polać sosem.

Smacznego!

file1256729941