Kurze frytki
Składniki:
50 dag mięsa z piersi kurczaka
sok z cytryny
vegeta
ząbek czosnku lub granulat
2 jajka
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
mleko
sól
zioła prowansalskie
olej do smażenia
Czosnek drobno posiekać. Mięso pokroić w cienkie paski, skropić obficie sokiem z cytryny i wymieszać z dużą szczyptą vegety oraz czosnkiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Do mąki dodać jajka, szczyptę soli, posiekane zioła oraz tyle mleka, aby powstało ciasto, nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić na pół godziny. Kawałki mięsa maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową na wyłożonym papierze ręcznikowym.
Podawać z sałatkami warzywnymi, różnego rodzaju dipami, sosami itp
Rewelacyjna przekąska na imprezy :)