Ciasteczka chałwowe | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasteczka chałwowe

22 lutego 2013, dodał: nogawkuchni
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 

2,5 szklanki mąki,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka cukru pudru,180g margaryny,2 łyżki mleka,200g chałwy waniliowej,1 jajko.

Wykonanie:

Do miski miksera przełożyłam mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, margarynę i dolałam mleko. Miksowałam wszystko na niedużych obrotach. Następnie do miski ze wszystkimi wcześniej dodanymi składnikami wbiłam jajko i dołożyłam pokruszona chałwę. Wszystkie składniki miksowałam maksymalną prędkością miksera do dokładnego połączenia się produktów i uzyskania jednolitej masy. Dokładnie wymieszane składniki wstawiłam na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjęłam misę z surowym ciastem.

Piekarnikową blaszkę wyścieliłam papierem do pieczenia. Brałam trochę ciasta, robiłam z niego kulkę i spłaszczałam na blaszce. Wycinałam w spłaszczonym cieście foremką kształt, jaki chciałam uzyskać, nadać ciasteczkom przykładając do ciasta foremkę,a następnie drugą stroną łyżeczki, dłuższym i cieńszym końcem odbierając nadmiar ciasta wystający poza foremką. Wydawać się może, że wycinanie ciasteczek foremką jest czasochłonne, że szybciej by było tylko robić kulkę i spłaszczać ciasteczka, tak by były w kształcie kołopodobnym, ale naprawdę szybko poszło, ciasto współpracuje z foremką i wycinającym,daje się ładnie odcinać, dzięki czemu wycinanie kształtów szybko się odbywa i mamy przyjemny efekt wizualny ciasteczek o konkretnym, wybranym konturze, wyglądzie. Postępowałam identycznie z każdym ciasteczkiem nadając mu taki sam kształt, ciasteczka były wyglądem jednolite. Piekłam ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut(10 minut to maksymalnie, i tyle czasu piekły się tylko pierwsze ciasteczkowe partie, kolejnym wystarczało już 8 minut, by się dobrze upiec, a nie przypalić). Ciasteczka są bardzo chałwowe. Nawet surowe, nieupieczone ciastka intensywnie pachną chałwą, nie mówiąc już o tym jaki aromat roznosi się podczas pieczenia. Z takiej porcji składników wyszło mi 50 sztuk ciasteczek. Są bardziej mięciutkie, pulchne, niżeli kruche, mają delikatną konsystencję, trochę niczym biszkopty.

file1361520052



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...