Kurki z makaronem
– 40 dag kurek świeżych
– cebula
– 200 ml creme fraiche
– 5 dag sera typu Lazur
– 4 łyżki sera żółtego startego na wiórki
– makaron (najlepszy szeroki makaron wstążki)
– 0,5 szklanki bulionu warzywnego
– 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
– sól i pieprz, oliwa
Na dużej patelni na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać umyte, posolone i popieprzone kurki, smażyć na dość dużym ogniu przez około 10 minut. Do grzybów dolać bulion i wino. Dusić następnie przez około 10 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać creme fraiche i pokruszony błękitny ser. Dusić na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do grzybów dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać gorący. Posypać wiórkami sera.