Kurki w zalewie octowej

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • świeże kurki, najlepiej takie średniej wielkości, nie za duże – ok. 1-1,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ZALEWA w proporcjach
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego
  • 5 goździków
  • kawałeczek 1-2 cm kory cynamonu

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, dodać wszystkie przyprawy i ocet, gotować na małym ogniu 10 min. Marchewkę i cebulę oczyścić, pokroić w krążki albo paseczki, cebulę przelać wrzątkiem na sicie. Kurki dokładnie oczyścić, wypłukać. Wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody, dodać marchewkę i gotować 5- 8 min., odcedzić. Wyparzone słoiki napełniać jeszcze gorącymi kurkami, przekładając kawałkami marchewki i cebuli, zalewać wrzącą zalewą, zakręcać wygotowanymi pokrywkami i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Do słoiczków, przed wlaniem zalewy, można włożyć po kilka listków natki pietruszki. Marynaty są dobre do jedzenia po kilku tygodniach. Jeśli zostanie nam sama zalewa to nie wylewajmy jej – przelejmy do czystego słoika, może stać nawet kilka miesięcy czekając na następne zbiory i nie zepsuje się.

file1263723041