Kurki w śmietanie z ziemniakami

17 sierpnia 2018, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Kurki w tym roku obrodziły i nadal można je spotkać w lesie, chociaż to już koniec września.
Uwielbiam kurki w sosie śmietanowym :)

Do zrobienia sosu wykorzystałam:
3 szklanki świeżych kurek
1/3 kostki masła
200ml śmietany 12%
1 łyżkę oleju
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Kurki należy oczyścić i umyć, podsmażyć przez 10 minut  na masełku z odrobiną oleju. Dodać przyprawy i śmietanę. Dusić jeszcze 3-5 minut i odstawić z gazu. Podawać do ziemniaków.

Dodatek świeżego prawdziwego masła sprawi, że grzyby nabiorą delikatnego smaku.

Zdjęcia i przepis pochodzą z bloga:  http://przepisownik.blogspot.com/

Jestem ciekawa jak Wy przyrządzacie kurki.