Kurki duszone z koperkiem:
Artykuł zewnętrzny
Kurki duszone z koperkiem:
Aromatyczne , sezonowe danie .
Czas : 30 minut
Składniki :
30 dag kurek
½ szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
sól
pieprz mielony
Kurki oczyścić , umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki .Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut .Wsypać koper. Chwile podsmażać by wydobyć aromat. Zalać śmietanka . Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut aż śmietanka zgęstnieje. Doprawić sola i pieprzem .
Podawać jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub dodatek do mięs smażonych ( schabu , kurczaka). Ja podałam do wątróbek drobiowych doprawionych na pikantnie z ziemniaczkami puree .
za uprzejmą zgodą: Babcigramolki