Kurczak z warzywami w sosie sojowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
opakowanie „Bukiet chiński” POLTINO
25 dkg piersi z kurczaka
4 łyżki oleju lub oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
sól
natka pietruszki
1-2 torebki ryżu
Sposób przygotowania:
- kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, czosnek w plasterki. To wszystko obsmażyć na patelni z dodatkiem jednej łyżki tłuszczu, jak kurczak się zrumieni skropić sosem sojowym i chwile poddusić. W tym samym czasie ugotować na sypko ryż,
- na drugiej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, wsypać bez rozmrażania włoszczyznę i dusić ok.8 min. Pod koniec doprawić solą (z solą ostrożnie bo sos sojowy jest słony) i pieprzem
- mięso kurczaka przełożyć na środek talerza, obłożyć dookoła ryżem
- i przygotowaną włoszczyzną. Posypać natką pietruszki.
źródło: www.poltino.pl