Kurczak z pomarańczami i szpinakiem
Składniki:
4 duże pomarańcze
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego z ryżu i miodu
1 i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
4 piersi z kurczaka, bez skóry
1 mała czerwona cebula, pokrojona na półplasterki
1 worek szpinaku
2 łyżki migdałów w plasterkach
tosty
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy (powinno być ½ szklanki). Wymieszać sok pomarańczowy, 3 łyżki oleju, 2 octu, miodu, sól i pieprz w małej misce. Odłożyć 4 łyżki. Przelać marynatę do dużego worka ziptop. Dodać kurczaka i marynować obracając, w temperaturze pokojowej przez 15 min. lub w lodówce przez 2 godz. Obrać pozostałe pomarańcze, podzielić na cząstki. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować 4 do 5 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć. Pozostały olej rozgrzać w patelni. Podsmażyć cebulę (ok. 1 min.), dodać odłożoną marynatę i gotować ok. 1 min. Zdjąć z ognia, dodać cząstki pomarańczy. Szpinak wymieszać w dużej misce z połową mieszanki pomarańczowej. Na szpinaku położyć pierś z kurczaka. Mięso polać pomarańczowym dipem i posypać migdałami.