Kurczak z morelami i jabłkami

13 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 ćwiartki kurczaka (np. udka)
2 jabłka
25 dag moreli suszonych lub śliwek, pomarańczy
2 łyżki majeranku
2 łyżki oleju
sól, pieprz lub curry

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki na 15 minut.. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kurczaka z obu stron. Przełożyć mięso do brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec godzinę i 15 minut, podlewać w trakcie sosem z pieczenia mięso. Na 25 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone jabłka, śliwki, morele lub pomarańcze. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...