Kurczak z morelami i jabłkami

13 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 ćwiartki kurczaka (np. udka)
2 jabłka
25 dag moreli suszonych lub śliwek, pomarańczy
2 łyżki majeranku
2 łyżki oleju
sól, pieprz lub curry

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki na 15 minut.. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kurczaka z obu stron. Przełożyć mięso do brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec godzinę i 15 minut, podlewać w trakcie sosem z pieczenia mięso. Na 25 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone jabłka, śliwki, morele lub pomarańcze. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.