Kurczak z cytryną i imbirem

23 marca 2015,
dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

2 skrzydełka i 2 podudzia

2 cytryny

5 cm imbiru

2 łyżki oleju kokosowego

sól i pieprz

 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C
  2. Obieramy imbir i kroimy w drobną kostkę
  3. Parzymy cytrynę, szorujemy je dokładnie i ścieramy skórkę z jednej z nich
  4. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy go sokiem z cytryny
  5. Drugą cytrynę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku i w naczyniu
  6. Imbirem posypujemy po mięsie
  7. Dolewamy wodę, tak by zakryć całego kurczaka
  8. Pieczemy, ok 60 minut, aż skórka się zarumieni

kuuu

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....