Kurczak z cytryną i imbirem
Artykuł zewnętrzny
2 skrzydełka i 2 podudzia
2 cytryny
5 cm imbiru
2 łyżki oleju kokosowego
sól i pieprz
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C
- Obieramy imbir i kroimy w drobną kostkę
- Parzymy cytrynę, szorujemy je dokładnie i ścieramy skórkę z jednej z nich
- Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy go sokiem z cytryny
- Drugą cytrynę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku i w naczyniu
- Imbirem posypujemy po mięsie
- Dolewamy wodę, tak by zakryć całego kurczaka
- Pieczemy, ok 60 minut, aż skórka się zarumieni
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”