Kurczak z bakłażanem i chilli

20 września 2013, dodał: Kalinka01
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 szklanka pokrojonego w kostkę bakłażana
– 2 kg piersi z kurczaka,
– 2 l mleka kokosowego,
– 2 -4 łyżki zielonej pasty curry ( ilość zależy od tego jaką ostrość chcemy otrzymać ),
– pół szklanki sosu rybnego,
– 2 łyżki cukru palmowego ( można zastąpić trzcinowym ),
– 1 szklanka liści tajskiej bazylii,
– 2 czerwone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki.
– ryż jaśminowy ( do podania ).

Wykonanie:

Bakłażana umieszczamy w wodzie ( do nasiąknięcia ).
Kurczaka kroimy w długie, cienkie paski.
Wok umieszczamy na średnim ogniu i dodajemy 0,5 szklanki mleka kokosowego oraz pastę curry. Podsmażamy parę minut aż masa będzie lśniąca i będzie miała intensywny zapach. W razie potrzeby podlewamy mlekiem kokosowym.
Dodajemy resztę mleka kokosowego oraz kurczaka. Gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy sos rybny oraz cukier palmowy. Mieszamy.
Odsączamy bakłażana i dodajemy do potrawy. Chwilkę gotujemy.
Podajemy z bazylią i chilli.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz