Kurczak z bakłażanem i chilli

20 września 2013, dodał: Kalinka01
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 szklanka pokrojonego w kostkę bakłażana
– 2 kg piersi z kurczaka,
– 2 l mleka kokosowego,
– 2 -4 łyżki zielonej pasty curry ( ilość zależy od tego jaką ostrość chcemy otrzymać ),
– pół szklanki sosu rybnego,
– 2 łyżki cukru palmowego ( można zastąpić trzcinowym ),
– 1 szklanka liści tajskiej bazylii,
– 2 czerwone papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki.
– ryż jaśminowy ( do podania ).

Wykonanie:

Bakłażana umieszczamy w wodzie ( do nasiąknięcia ).
Kurczaka kroimy w długie, cienkie paski.
Wok umieszczamy na średnim ogniu i dodajemy 0,5 szklanki mleka kokosowego oraz pastę curry. Podsmażamy parę minut aż masa będzie lśniąca i będzie miała intensywny zapach. W razie potrzeby podlewamy mlekiem kokosowym.
Dodajemy resztę mleka kokosowego oraz kurczaka. Gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy sos rybny oraz cukier palmowy. Mieszamy.
Odsączamy bakłażana i dodajemy do potrawy. Chwilkę gotujemy.
Podajemy z bazylią i chilli.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...