Pikantna tortilla | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pikantna tortilla

20 września 2013, dodał: Kalinka01
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:35 dag mąki kukurydzianej,
szczypta soli,
1/3 czosnku w kostce,
łyżka oliwy.

Farsz:
70 dag mieszanego mięsa mielonego,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
mała puszka przecieru pomidorowego,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
sól,
pieprz,
2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich,
olej.

Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnkiem. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.

Farsz:
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę oraz posiekaną papryczkę chilli. Dolać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać w rulon.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...