Kurczak z ananasem i rodzynkami po indyjsku

28 lutego 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

kurczak niewielki
olej
przyprawy: garam masala, cynamon, szczypta imbiru, goździki, kardamon, sól, pieprz
rodzynki
świeży ananas lub puszka ananasa
opcjonalnie miód

Rozgrzać olej, kurczaka suchego natrzeć solą. Podsmażać z każdej strony na oleju do lekkiego zrumienienia. Na oddzielnej głębokiej patelni lub w woku rozgrzzać olej z dodatkiem łyżki masła, krótko podsmażyć przyprawy oprócz soli, dodać rodzynki oraz ananasy. Kurczaka przełożyć do naczynia do pieczenia zalać go owocowym aromatycznym sosem, częścią można nadziać też kurczaka wewnątrz. Piec w nagrzanym piekarniku pod przykryciem 1,5 h. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i dopiekać około 15 minut aby zrumienić skórkę. Taki kurczak doskonale smakuje z ryżem z kurkumą lub curry i sałatką z porów. Przepis w dziale sałatki: Delikatna sałatka porowa