Kurczak w potrójnej marynacie
Można piec w piekarniku albo na grillu.
Czas : 55 minut + macerowanie
Składniki:
- 1 kg palek z kurczaka lub kawałków pokrojonego kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- przyprawy do kurczaka ( papryka, pieprz czarny, sól)
Podzielonego na kawałki kurczaka natrzeć przyprawami i zostawić w lodowce na kilka godzin. Zmiksować sos z oleju, ketchupu, sosu sojowego, musztardy i miodu. Ułożyć mięso w brytfance ( naczyniu do pieczenia, naczyniu żaroodpornym, na blaszce – w czym kto piecze ) i polać sosem. Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 35 minut od chwili gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Przewrócić ostrożnie kawałki mięsa na druga stronę i piec dalej jeszcze 20 minut. Powinna się zrobić na mięsie zapieczona skorupka z sosu. Podawać z chrupiącym -podpieczonym pieczywem i surówka np. Coleslaw.
Jeżeli robimy na grillu to trzeba mięso smarować w trakcie pieczenia przygotowanym sosem przewracając.
Jeśli chodzi o wielkość kawałków do pieczenia to dzielę na małe np. ćwiartka dolna na pałkę + 2 kawałki górnego udka, połówkę piersi na 3 kawałki , i osobno 2 skrzydełka wykrojone szczerze – cały kurczak jest podzielony na 14 kawałków.
(Tak dla informacji – na 2 ćwiartki – uda i 1 pojedynczą pierś użyłam po 2 łyżki każdego składnika).