Kurczak w potrójnej marynacie

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Można piec w piekarniku albo na grillu.

Czas : 55 minut + macerowanie

Składniki:

  • 1 kg palek z kurczaka lub kawałków pokrojonego kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawy do kurczaka ( papryka, pieprz czarny, sól)

Podzielonego na kawałki kurczaka natrzeć przyprawami i zostawić w lodowce na kilka godzin. Zmiksować sos z oleju, ketchupu, sosu sojowego, musztardy i miodu. Ułożyć mięso w brytfance ( naczyniu do pieczenia, naczyniu żaroodpornym, na blaszce – w czym kto piecze ) i polać sosem. Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 35 minut od chwili gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Przewrócić ostrożnie kawałki mięsa na druga stronę i piec dalej jeszcze 20 minut. Powinna się zrobić na mięsie zapieczona skorupka z sosu. Podawać z chrupiącym -podpieczonym pieczywem  i surówka np. Coleslaw.

Jeżeli robimy na grillu to trzeba mięso smarować w trakcie pieczenia przygotowanym sosem przewracając.

Jeśli chodzi o wielkość kawałków do pieczenia to dzielę na małe np. ćwiartka dolna na pałkę + 2 kawałki górnego udka, połówkę piersi na 3 kawałki , i osobno 2 skrzydełka wykrojone szczerze  – cały kurczak jest podzielony na 14 kawałków.

(Tak dla informacji – na 2 ćwiartki – uda i 1 pojedynczą pierś użyłam po 2 łyżki każdego składnika).

file1311015251