Kurczak w sosie pomidorowo-serowym z sosem TABASCO
Przyznam, że sosy TABASCO dotąd rzadko gościły w mojej kuchni, bardziej byłam przyzwyczajona do tradycyjnych przypraw z torebek. Jednak już pierwsze danie przekonało mnie, że warto po nie sięgnąć na co dzień – a oto moja wersja kurczaka w pikantnym sosie:
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli
1 szczypta czarnego pieprzu
1 szczypta zmielonego kminku
koncentrat pomidorowy – 200 ml
sos TABASCO z zielonej papryki Japaleno – ilość według uznania, u mnie kilkanaście kropel
1 szklanka startego sera cheddar
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do190 stopni C. Nacierać kawałki kurczaka posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i kminkiem, podsmażyć na patelni aż się zarumieni, a następnie umieścić w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Ser wymieszać z pomidorami i serem, polać tym mięso i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.
Sos TABASCO nadaje całemu daniu pikanterii, której nie udało mi się wcześniej uzyskać stosując nawet zestawy przypraw meksykańskich. Jest polecany także do zup, ale myślę, że najlepiej jego walory można docenić dodając go właśnie do mięsa drobiowego. Ma zdecydowany smak – taki jak lubię!
Polecam go wszystkim wielbicielom ostrej kuchni!