Kurczak w sosie pomidorowo-czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Gotowany kurczak w nowej odsłonie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- włoszczyzna bez kapusty
- 1 kostka bulionu warzywnego ( lub inna przyprawa do zup )
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- szczypta cukru do smaku
Mięso zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem włoszczyzny i kostki bulionowej warzywnej .Wyjąć mięso i włoszczyznę ( mięso zawinąć w folię aluminiową by pozostało ciepłe ) . W rondelku rozgrzać masło, wrzucić roztarty na miazgę czosnek i chwilę smażyć mieszając . Wsypać mąkę i rozmieszać .Rozprowadzić wywarem z gotowania i śmietanką .Doprawić przecierem ( w kubeczku zmieszać przecier z małą ilością sosu i dodać do całości ) i szczyptą cukru .
Podawać z makaronem ryżowym .