Kurczak w sosie pomidorowo-czosnkowym

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Gotowany kurczak  w nowej odsłonie .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 kostka bulionu warzywnego ( lub inna przyprawa do zup )
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru do smaku

file1287763396

Mięso zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem włoszczyzny i kostki bulionowej warzywnej .Wyjąć mięso i włoszczyznę ( mięso zawinąć w folię aluminiową by pozostało ciepłe ) .  W rondelku rozgrzać masło, wrzucić roztarty na miazgę czosnek i chwilę smażyć mieszając . Wsypać mąkę i rozmieszać .Rozprowadzić wywarem z gotowania i śmietanką .Doprawić przecierem ( w kubeczku zmieszać przecier z małą ilością sosu i dodać do całości )   i szczyptą cukru .

Podawać z makaronem ryżowym .